Havalandırma sistemleri artık özel bir ihtiyaçtan çıkıp zorunlu hale gelmiştir. Bu zaruret hem çalışan sağlığı korumak ve hemde yürürlüğe giren kanunlar dolayı ileri gelmektedir. Bu konuları göz önüne alan firmalar havalandırma sistemleri sayesinde daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı ile ürün ve verim artışı ile yoluna devam etmektedir.
Havalandırma Kanalı Çeşitleri
İhtiyaç duyulan yerin durumuna göre seçilmelidir. Örneğin bir lokantada, restoranda buharın yoğun olmasından dolayı daha uzun ömürlü ve sağlıklı olması için kanalların paslanmaz malzemeden yapılması önerilir. Bu durum iş sağlığı ve güveli açısından da artık zorunlu hale gelmiştir. Bir fabrikada ise genel havalandırma ihtiyacını giderecek bir havalandırma sistemi den galvaniz kaplı kanalın seçilmesi uygundur. Havalandırma kanalının alana uygun kanal çapları seçilmesi çok önemlidir. Geniş alan için dar bir kanal çapı alanın hava sirkülasyonu için yeterli olmaz. Tersine dar alan için seçilen geniş kanallar çekişi güçlendirmez. Ağır gazlar ve asidik ortamlarda paslanmaz hava kanalı ve galvaniz hava kanaların ömrü kısa oluyor ve yetersiz kalıyorlar. Böyle ortamlar için en uygun havalandırma çeşidi polyester (ctp) hava kanaları dır. Maliyet olarak paslanmaz hava kanalarının 3-4 katı galvaniz hava kanallarının ise 7-8 katına tekabül ediyor. Ömür olarak ortalama 50 yıl garanti verilebiliyor. Bu sebeplerden dolayı CPT havalandırma pek fazla tercih edilen bir seçenek değildir. Daha farklı seçenekler de var tabi ortam uygun ise plastik (pvc) hava kanaları ve kumaş (polimer) hava kanalları da havalandırma projenizde değerlendirebilirsiniz.
Havalandırma Sistemleri ikiye Ayrılır.
Genel Havalandırma
Havalandırma sisteminin temel hedefi solunan hava kalitesini yükseltmek ve konforlu bir çalışma ortamı oluşturmaktır.
Konfor: kısaca insanın bulunduğu ortamda rahat etmesidir. Konfor bölgesi, yaz ve kıs farklıdır. Kıs şartlarında; 22-24 °C sıcaklık, %35-40 nem; yaz şartlarında; 24-26 °C sıcaklık,%50-55 nemdir.
İklimsel konfor : ısı veya diğer iklim koşulları bakımından rahatlık duyma halini ifade eder.
Temiz hava nedir?: Normal şartlarda (Büro ortamında), karbondioksit miktarının binde birin üstüne çıkmayan havaya temiz hava denir.
Sanayiden sayılan işyerlerimiz de, temiz hava denilince karbandioksit ve yanında gaz ve toz gibi diğer maddelerde göz önüne alınmalıdır.
Vucuttaki termal ayarlama (ısı dengesinin sağlanması), yani vücudun
çevreye ısı alışverişi şu şekillerde sağlanır:
- Isı konveksiyonu: Isı iletimi, deri ile üzerine temas eden hava arasında gerçekleştirilir.
- Isı iletimi: Isı iletimi, vücut ile vücuda temas eden cisimler arasında oluşur.
- Termik radyasyon: Isı iletimi, aralarında ısı farkı bulunan iki cismin
arasında doğrudan doğruya bir temas olmadan meydana gelir. - Buharlaşma: Isı iletimi, deri yüzeyinde suyun buharlaşması yoluyla gerçekleşir.
Çalışma ortamındaki sıcaklık aralığın üstünde yada altındaki aralıklarda iş kazaları kaçınılmaz bir sonuç haline geliyor. Bu durumun önüne geçmek için çalışma ortamlarının konforlu bir hava şartlarına ihtiyacı vardır.
Lokal Mobil Havalandırma Sistemleri
Genel havalandırma yapılan ortamda yoğun gaz, toz veya duman çıkışının olduğu yerlere yerinde müdahale yapma imkanı sağlayan sistemleridir. Bu sistemler iki farklı şekilde kurulabilir.
- Mobil filtre sistemleri
- Akrobat kol sistemleri
Yapar Havalandırma olarak yukarıda tanımını yaptığımız havalandırma sistemlerinin faaliyete geçirilmesinde gerekli tüm mühendislik ekipman deneyimli personel ile hizmetinizdeyiz.